Johnnie Walker története

A Johnnie Walker története

Eredeti neve: Walker’s Kilmarnock Whisky. A ma ismert márkanév John “Johnnie” Walker hagyatéka. Az élelmiszerboltjában kezdett whiskyt árulni a skóciai Kilmarnock városában. A márka hamar híressé vált, de amikor John Walker 1857-ben meghalt, fia Alexander Walker és unokája Alexander Walker II voltak azok, akinek köszönhetően ez a Scotch széles körben ismertté vált. John Walker ideje alatt a whisky értékesítés a vállalkozás bevételének 8%-át adta, mire Alexander Walker a vállalkozást fiai irányítására bízta ez a bevétel 90-95% között volt.

1860-ig a kevert whisky árusítása illegális volt. John Walker ez idő alatt több whiskyt is eladott, főleg saját Walker’s Kilmarnockját. Még ugyanebben az évben, Alexander Walker bevezette az azóta már ikonikussá vált, négyzet alakú üvegpalackot. Ezzel csökkentette a törött üvegek számát és elérte, hogy több üveg férjen el ugyanabban a térben. Másik fontos jellemzője a palackon található címke, melyet 24 fokos szögben, döntve helyeznek el az üvegen. A döntött címke lényege, a nagyobb és látványosabb szöveg. 1865-ben alkotta meg az első keveréket, a Walker’s Old Highlandet.

1906-tól 1909-ig John Walker unokái, George és Alexander II is bővítette a sort és megalkották a színes neveket. 1908-ban, amikor James Stevenson volt az ügyvezető igazgató, újra alkották a márkát. Az új név a Walker’s Kilmarnock Whiskiesből, Johnnie Walker Whisky lett. Emellett megszületett a szlogen „Born 1820 – Still going Strong!” (Született 1820 – Továbbra is erősen halad!), megalkotva ezzel egy időben az alkotó tiszteletére ugyanúgy elnevezett Sétáló Embert, amelyet a reklámokban a mai napig használnak.

A Johnnie Walker White teljesen eltűnt az első világháború ideje alatt. 1932-ben Alexander II a választékhoz adta a Johnnie Walker Swinget, nevét a szokatlan formájú üvegről kapta, amely lehetővé tette, hogy előre és hátra dölöngéljen, swingeljen.

A cég 1925-ben csatlakozott a Distillers Companyhoz. A lepárlót 1986-ban a Guinness szerezte meg és egyesülve a Grand Metropolitannel, 1997-ben megalakult a Diageo.

A Johnnie Walker whiskyt már évek óta nem Kilmarnockban keverik. A régi vámszabad raktárak és vállalati irodák (jelenleg önkormányzati épületek) még ma is megtalálhatóak a Strand Streeten és a John Finnie Streeten.

forrás: cappy.hu

2017-07-05T19:06:10+00:00 0 Comments

Szólj hozzá!